Tanulmányaim során döbbenten kellett felfedeznem, hogy a legtöbb felnőttkori csípő-, térd- és lábprobléma eredeztethető a gyerekkori lábdeformitásokból.

Amióta az eszemet tudom, mindig azt hallottam, hogy csámpásnak, lúdtalpasnak, x lábúnak „becézgetnek” gyerekeket, felnőtteket, de azt senki sem hangsúlyozza, hogy ez egészségügyi probléma lenne. Az én generációm gyerekkorában a világon senki nem foglalkozott az ilyen elváltozásokkal, legfeljebb hírből tudtuk, van olyan, hogy lúdtalp-betét, hordani senki nem hordott, baromi ciki volt a neve is. A 90-es évek közepétől már hallani lehetett a lúdtalp kezelésének, megelőzésének fontosságáról a kisgyerekenél, csak az volt a gond, hogy minden lábfejeltérésre ráhúzták, hogy „lúdtalp”, és legtöbbször elintézték annyival, hogy az érintett kisgyerekek olyan (magasított szárú) cipőkben járjanak, amik tartják a bokájukat.

Napjainkban számos gyerekcipő-gyártó készít szupinált cipőket, ortopéd orvosok felírnak speciális talpbetéteket és a gyerekeket már el lehet hordani láb-, talptornára. De még mindig nem hallom, látom, hogy megfelelően ki lenne kommunikálva, mennyire fontos ezen deformitások korrigálása, karbantartása! Nincs a köztudatban, hogy szinte minden felnőttkori lábdeformitásért, mozgásszervi panaszért, térd- és csípőproblémáért ezek az elváltozások és nem megfelelő kezelésük a felelős!

Embereket műtenek csípőgondokkal, térdfájdalmakkal, bütyökkel, egyéb problémákkal és legtöbb esetben nem rendelnek el sem gyógytornát, sem talpbetétet, el sem mondják a pácienseknek, hogy mi okozza problémájukat. Mindezzel okozva, hogy a „felépülési idő” után fellépjenek ugyanazok a gondok, mint a műtét előtt. Mert, ha nem gondozzák ezeket a testrészeket gyógytornával és megfelelő gyógyászati segédeszközökkel, az alapprobléma megmaradása miatt minden tünet visszatér idővel.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeld gyermeked lábát, ha eltérést tapasztalsz, kérd ki orvos véleményét, alkalmazd a talptornát (ez sosem árt, nyugodtan csinálhatjátok minden nap játékosan a gyerekkel akkor is, ha semmilyen eltérés nem látható), és ha szükséges, hordjon speciális kiképzésű cipőt! Hidd el, egy életre szól ez a gondoskodás!