Mi is az a stria?

Ez az esztétikai bőrprobléma tulajdonképpen a bőr irharétegének hegesedése. A kötőszöveti rostok szakadásainak hegei. Kialakulásánál közrejátszanak hormonális, vagy növekedésbeli változások (pubertás, terhesség) genetikai hajlam (gyengébb kötőszövet), illetve életmódbeli változások (hirtelen hízás, körfogatnövekedés).
Nőknél jellemzően fenéken, combokon, hason, melleken, felkarok belső részén, férfiaknál felkaron, mellkason, csípőtájékon jelenik meg. Minden esetben a bőr nyúlási irányára merőlegesen keletkezik. Két megjelenési formával rendelkezik: striae rubrae (vörös stria) és striae albae (fehér stria). A kezdeti vörös vagy lilás színű, egyes esetekben viszketéssel járó a striae rubrae. Ez néhány hónap alatt elveszti pigmenttartalmát, elhalványul, a bőr vékony és ráncos lesz. Ez a tartósan megmaradó striae albae.

Hogyan halványíthatunk a strián?

A striát eltűntetni nem lehet. Halványítására, keskenyebbé tételére vannak módok, természetesen ezek hatékonysága abszolút személyfüggő. Megelőzni a nagyobb testtömegingadozás elkerülésével és a kötőszövet kollagéntermelésének javításával (életmód, megfelelő mozgás, kiegyensúlyozott étrend, elegendő folyadék bevitele, bőrápolás) lehet. Sajnos a pubertáskorban megjelenő nyúlási csíkok (hormonegyensúly megváltozása, hirtelen növekedés), valamint a várandósság során keletkező terhességi csíkok ( a hormonok és has bőrének extrém feszülésének hatására) csak nagyon kis mértékben befolyásolhatóak.
Ezekben az esetekben személy szerint a BioOil nevű készítményt szoktam javasolni, mely mind megelőzésben, mind a frissen megjelenő vöröses, lilás csíkok regenerálásában, halványabbá, kisebb méretűvé tételében bizonyította hatékonyságát, nem csak a mindennapos tapasztalatok, de klinikai, placebo kontrollos vizsgálatok során is.

A már kialakult stria kezelésének egyéb, a Szép Anyák szalonban is elérhető módjai:

  • Wiener aromaterápiás fáslis tekercselés
  • LipoZero komplex alakformálás hullámmasszázzsal
Bármilyen megoldást is választasz striáid halványítására, ne feledd: hegeink az életünk részei, első dolgunk megtanulni velük együtt élni, s magunkat azokkal együtt is szépnek látni! Hiszen minden hegnek megvan a maga története, melynek személyiségünk formálásában jelentős szerepe volt! Hegeinkkel együtt lettünk csodálatos emberek!